Het aantal ernstige ongevallen op provinciale wegen kan aanzienlijk verminderen als bermen verhard worden. Als een auto / motor met hoge snelheid in zo'n berm terecht komt, kan een bestuurder veilig op de rijbaan terugkeren.
De verharde bermen op de provinciale weg tussen Den Bosch en Schijndel hebben een veiligheidsproef glansrijk doorstaan. "Ik heb met verbazing toegekeken hoe een vrachtwagen met een snelheid van 100 kilometer per uur vanaf de semiverharding weer met gemak op de hoofdrijbaan terecht kwam", vertelt Henri Hairwassers, beleidsmedewerker van de provincie.
Eerder waren een motor en een auto met verschillende snelheden over de proefstroken gestuurd en ook dat was goed afgelopen. Mede op grond van deze resultaten is de provincie van plan om het wegennet waar mogelijk te voorzien van harde bermen. De provinciale weg tussen Tilburg naar Reusel is al aangepakt, waarna het traject tussen Eersel en Dommelen aan de beurt is.
De bermverharding bestaat uit een harde ondergrond van dertig centimeter, met daarop een dun laagje zand dat dun wordt ingezaaid. "Het mooie is dat je zo een schrale berm krijgt, die er groen uitziet en niet als een verharding oogt", zegt Hairwassers. Komt een auto onverhoopt in de berm terecht, dan kan de bestuurder zijn voertuig met weinig moeite weer veilig op de weg krijgen.
Veiligheid is de belangrijkste reden voor de aanleg van bermverharding. "We hebben nogal wat eenzijdige ongevallen met doden en zwaargewonden op de provinciale wegen gehad", zegt Joop Broecks, die zich als ambtenaar van de provincie bezighoudt met verkeersveiligheid.
"Vrij veel ongevallen gebeuren 's nachts en in de vroege ochtend. Vaak zijn daar jonge automobilisten bij betrokken en is alcohol in het spel. Ze verliezen de macht over het stuur en raken met hoge snelheid van de weg. Met harde bermen zou de ernst van de ongevallen een stuk minder zijn."
Het is nog niet bekend welke provinciale wegen zullen worden voorzien van verharde bermen. Brabant wil eerst onderzoeksgegevens uitwisselen met andere provincies. Ook de -kosten spelen een rol. De provincie heeft 650 kilometer wegen.
Bermverharding met een ondergrond van stukken breuksteen, een kalksteen uit de steengroeven in het Belgische Doornik, kost ongeveer 38.000 euro per kilometer. Bovendien is bermverharding niet overal mogelijk, omdat op sommige trajecten bomen of andere obstakels te dicht langs de weg staan.
De feiten
* De provincie wil met de aanleg van verharde bermen het aantal ongevallen langs de gevaarlijkste provinciale wegen drastisch verminderen.
* Volgens de provincie zijn veel ongevallen het gevolg van een te zachte berm. Wanneer een auto in een onverharde berm belandt, is het voor de chauffeur bijna niet mogelijk om weer goed op de rijbaan terug te keren. Vaak raakt het voertuig in een slip en wordt onbestuurbaar.
* Uit onderzoek van de provincie, vorig jaar uitgevoerd langs de N617, de provinciale weg tussen Schijndel en 's-Hertogenbosch, is gebleken dat de verkeersveiligheid het meest gebaat is bij een semi-verharde berm.
* Een semi-verharde berm bestaat uit een water doorlatende steensoort met daarop grond en een twee centimeter dikke graslaag. Dat gras moet ervoor zorgen dat de berm niet als extra rijstrook gaat dienen.
* De provincie baseert zich op cijfers over de periode 1995-1999. Er waren in die vijf jaar 55 eenzijdige ongevallen met dodelijke afloop, volgens de provincie mede veroorzaakt door een te zachte berm.
(Bron: Brabants Dagblad)
Met vriendelijke motorgroet,
Moderator