Kenteken niet te koop

UTRECHT - De Nederlandse personenauto's krijgen een nieuw kenteken. De combinatie 'twee cijfers-drie letters-één cijfer' maakt grote kans. Ruim baan voor afkortingen van bedrijven, politieke partijen en voetbalclubs. 'Leuke gratis reclame voor de KLM'.

Een staatslot uitkiezen op je geluksgetal: geen probleem. Maar zelf je kentekenplaat bepalen, dat zit er in Nederland niet in. Helaas. Want als de nummerplaten straks drie letters in het midden krijgen, rollen de bedrijfsnamen in grote getalen uit de kenteken-computer van de RDW.

Welke trotse werknemer van DSM wil er nou niet rondrijden met een 'DSM'-nummerplaat. Ook TMF'ers, pakketbezorgers van DHL en de dames en heren van het ministerie van VWS zullen zo hun voorkeur hebben. Laat zien wie je bent. Laat weten waar je werkt. En dat alleen maar door zoiets eenvoudigs als de nieuwe kentekenplaat.

Eind 2005 zijn alle combinaties van twee cijfers en twee letters uitgeput.
En dús onderzoekt de RDW (voorheen de Rijksdienst voor het Wegverkeer) op dit moment alle combinaties van zes tekens, bestaande uit cijfers en letters. Uiteraard in een groepering die nog niet aan de beurt is geweest.

Maar hoe zit dit met de kentekenplaten voor motoren?? Hoeveel zijn er daar nog van??

Grote kanshebber is volgens de RDW de combinatie 'twee cijfers-drie letters-één cijfer'. Vooral de bevindingen van de politie zijn daarin belangrijk. Een kenteken moet relatief eenvoudig te onthouden zijn. Door getuigen van een misdrijf bijvoorbeeld. En gemakkelijk te fotograferen. De overheid zou niet graag inkomsten mislopen, doordat het nieuwe kenteken slecht te flitsen blijkt.

Dat de drie-lettercombinatie allerlei club- en bedrijfsnamen kan opleveren, is voor de RDW een bijkomstigheid. "We doen niets op verzoek. Een nieuwe auto wordt bij de dealer van een kenteken voorzien. En daar moet je het mee doen. We kunnen echt geen rekening gaan houden met voorkeuren", zegt woordvoerder H. van Geenhuizen van de RDW. Maar wat als een FC Utreg-supporter straks zijn glanzend nieuwe Renault Megane moet instappen met het nummerbord 35-PSV-7? Dat wordt dekking zoeken voor de dealer. Grote kans trouwens dat de koop niet eens door gaat.

Een Telegraaf-lezer in een NRC-BMW? Een GroenLinks-stemmer in een LPF-Peugeot. Alles is mogelijk. Hoewel alles? De RDW kent zijn grenzen. "NSB-kentekens zullen er niet komen. Dat kan ik nu al wel zeggen", aldus Van Geenhuizen. En dat is bijna historisch bepaald. Toen in 1951 de dubbele lettercombinatie werd ingevoerd, kwam er direct een verbod op SA en SS. Deze organisaties uit nazi-Duitsland, raakten direct aan de gevoeligheid van de Tweede Wereldoorlog.

En het bedrijfsleven? Zitten ze daar al op het vinkentouw? "We zullen de afkorting KLM niet claimen voor onze lease-auto's. Dat gaat wat ver. Maar het is wel leuke gratis reclame. Net als onze volgorde in het alfabet", zegt KLM-woordvoerder Y. Eddini. In de huidige serie van vier letters en twee cijfers, zijn klinkers ondertussen helemaal verbannen. Dit om ongewenste (schutting)woorden te voorkomen. De letters C en Q komen sowieso niet voor in het kentekenalfabet. Ze lijken te veel op een nul. En dat schept verwarring.

Tot 1951 werd de afgifte en registratie van de kentekenbewijzen verzorgd door de Gedeputeerde Staten van de provincies. Elke provincie had een of twee vaste letters. gevolgd door maximaal vijf cijfers. Zo stond de L voor Utrecht, de M voor Gelderland en HZ voor Zuid-Holland.

VVD-kamerlid en verkeerswoordvoerder P. Hofstra vindt dat de lijst met verboden afkortingen vooral niet te lang moet worden. "Dan ben je zo weer door de combinaties heen en kun je wéér iets nieuws verzinnen. Dus ruimhartig omgaan met bedrijfsnamen mag best. Enne, de eerste auto met kenteken 00-VVD-1 is natuurlijk wel voor fractievoorzitter Van Aartsen".

Bron: Utrechts Nieuwsblad
Stem of voeg toe aan:
| Meer

Reacties (5)

  Moderator | 05-02-2004 | 11:17 uur Reageer op dit bericht
Met de invoering van het nieuwe Nederlandse nummerbord lijkt er veel te veranderen. Helaas is er ook straks niets anders uit ons kenteken te herleiden dan de datum van uitgifte en dus de leeftijd van de auto.
Een gemiste kans?

Ons nummerbord is maar saai vergeleken met die van andere Europese landen. Ook al omdat de Rijksdienst voor het Wegverkeer er alles aan heeft gedaan om gekke, groffe lettercombinaties te vermijden.

Automobilisten in Groot–Brittannië kunnen onder andere via internet op zoek gaan naar een nummerbord met hun eigen initialen. Er zal hiervoor wel diep in de buidel getast moeten worden. Aan het 'gewone' Engelse kenteken is te zien wanneer het is uitgegeven, 53 staat voor september 2003, 03 staat voor maart 2003. De eerste twee letters van het kenteken corresponderen met respectievelijk de regio en de plaats van uitgifte. B staat dan voor Birmingham, E voor Essex en Y voor Yorkshire.

Ook België kent een persoongebonden kentekensysteem, Belgen houden hun hele leven dezelfde letter/cijfercombinatie. Wie op vakantie in Italië goed op nummerborden let kan aan de eerste twee letters zien waar een auto vandaan komt. Zo staat CO voor Como, MI voor Milano, en PR voor Parma. In Milaan heeft het nummerbord nog een andere functie gekregen. Zo mogen, om de smog tegen te gaan, afwisselend auto's eindigend op een even of oneven nummer gebruikt worden.

Duitse kentekens kennen ook een stadscode, gecombineerd met een letters en cijfers. De combinaties HJ (Hitler Jugend), KZ (Konzentrationslager) en SS en SA zijn verboden.

Frankrijk en Ierland hebben nummerborden met een erg lange cijferreeks, soms wel vijf, gecombineerd met een streekcode.

Bron: Utrechts Nieuwsblad

  mr_willes | 05-02-2004 | 11:32 uur Reageer op dit bericht
Dan zit er voor mij met een beetje geluk toch nog een optie in om straks mijn droomplaat te krijgen. Met de M beginnen (voor motor)en dan de volgende letters RW en dan hebben we mooi "MRW" oftewel MR_Willes. Dat zou echt fantastisch zijn.

Zo hebben we hier in de buurt al een keer alle brommers rondgereden met PSV. Toch wel prettig dat je dan in het ooooow zoooow mooie zuiden van Brabant resideert (let u op: moeilijk woord!) en niet in hartje A'dam

Greetz,
W

==================
| Rustig aan beginnen... |
==================

  Biker II | 05-02-2004 | 17:45 uur Reageer op dit bericht
 Quote:
 Wie op vakantie in Italië goed op nummerborden let
Dat is nu mijn favoriete zin!!=)=)=)

TTFN,
BIX

  adri liere | 05-02-2004 | 19:58 uur Reageer op dit bericht
een bordje met DUC er op en dat komt dan misschien op een rijstkoker
gelijk door naar de sloop dan

het is altijd guzzi weer ciao ADRI

  Drmike | 05-02-2004 | 20:07 uur Reageer op dit bericht
En willen jullie voor mij uitkijken naar "DRM"smile


Weer terug op twee wielen

Drmike

Reageer

 
Naam:  
 
 
Je reactie:
 

Smiley lijst
Klik op een smiley om deze in te voegen in je bericht.
:neutral: :smile: :cry: pirate :depressed :sad: huh?? xd tear :eek: :p :glasses:
:cool: :laugh: :evil: :embarrass :disappoin :wink: :razz: :rolleyes: :twisted: :mrgreen: :redface: :question:
xd :ack: :?: :ermm: :devious: :knockedou :pukey: :bored: :bandit: :kwijl: :arrow: :alien:
:angry: :tired: :angryfire :sleep: :hurt: :lol: :grin: :lick: :exclaim: :ohyeah: :idea: :biggrin:
:chinese:
 
 
Welke dag is het vandaag?
 Even geduld aub...
Vanwege spam is deze controle helaas nodig.
Als je lid wordt van BikeNet.nl kan je direct je bericht plaatsen.
Bovendien houden we je dan op de hoogte van nieuws en andere ontwikkelingen op motorgebied.

Zoeken

 
 

Dealer-acties

Evenementen

Motorverhuur

Toertochten

Motorvideo's