In een persbericht van 9 december 2004 deelt de MAG (Motorrijders Actie Groep) mede dat zij tegen het huidige wetsvoorstel van Tweede-Kamerlid Wijnand Duyvendak (GroenLinks) is om te komen tot een Tolwet. De Tolwet, zoals nu beschreven in het wetsvoorstel, moet het voor wegbeheerders mogelijk maken tol (of belasting) te heffen te drukke wegen. Op die manier zou het verkeersaanbod kunnen worden gereduceerd.
Op zich is men niet direct tegen de Tolwet als geheel, maar in de huidige vorm geldt de wet voor alle motorvoertuigen, dus ook voor motoren. Daar juist motorfietsen meehelpen met het oplossen van file-problematiek is de MAG van mening dat motorrijders moet worden uitgezonderd van heffing.
De MAG verwoordt het als volgt:
In het streven naar minder files en minder verkeerscongestie is de motorrijder volgens de MAG niet het probleem, maar juist een belangrijk deel van de oplossing. In het steeds drukker wordende verkeer is de keuze voor de motorfiets een voor de hand liggende en intelligente keuze. Lange wachttijden, veroorzaakt door files, worden vermeden en motorfietsen staan - anders dan auto's - niet langdurig met een draaiende motor stil in de file. Eenmaal op de plaats van bestemming aangekomen kent de motorrijder niet de parkeerproblemen die de automobilist kent. De motorfiets verdient daarom volgens de MAG een volwassen plaats in het verkeersbeleid en de forens die voor de motorfiets kiest verdient een compliment voor die keuze en geen straf in de vorm van een tolheffing.
De door Tweede-Kamerlid Wijnand Duyvendak aangehaalde voorbeelden waar een vergelijkbaar systeem goed werkt, Londen en Singapore, hebben ook een uitzonderingsregel voor motorfietsen. Echter in het wetsvoorstel van De Heer Duyvendak komt dit nog niet voor.
Het huidige wetsvoorstel bepaald dat de minister van Verkeer en Waterstaat de hoogte van de heffing gaat vaststellen. De MAG zou graag zien dat er geen onduidelijkheid in de wet zal staan over prijsdifferentiatie, waardoor opvolgende ministers de wet op verschillende wijze gaan uitvoeren. Een eerder voorbeeld waar een onduidelijke wetstekst al voor problemen zorgde was bij de onlangs geopende Westerschelde tunnel. Ook daar ontstond er al snel discussie over de tarieven voor verschillende voertuigen.
De MAG heeft er daarom bij De Heer Duyvendak op aangedrongen om te zorgen voor een duidelijke vaststelling in de wet van de tariefsverschillen tussen de verschillende voertuigcategorieën en daarnaast heeft de MAG geadviseerd om de motorrijders in het geheel vrij te stellen van de heffing.
Bron: Persbericht MAG
Wat er ook gebeurt,het komt wel weer goed