Minister Peijs van Verkeer heeft de Tweede Kamer maandag toegezegd dat het kabinet er alles aan gaat doen om in 2012 de kilometerheffing te kunnen invoeren. Begin september besloot het kabinet nog het besluit over de invoering van een landelijke kilometerprijs voor het weggebruik door te schuiven wegens een te hoge rekening.
Op verzoek van PvdA-Kamerlid Verdaas neemt ze in haar verkeersplannen tot 2020 (Nota Mobiliteit) op dat het huidige kabinet nu al aan de slag gaat om de invoering van het systeem in 2012 mogelijk te maken.
ANWB reactie op Kamerdebat Nota Mobiliteit
Op zich is de ANWB tevreden dat de minister in het debat heeft toegezegd de teksten over 'betalen voor mobiliteit' te herzien, meer in de richting van het advies van het Platform Anders Betalen. Het gewenste systeem van eerlijk betalen lijkt daarmee dichterbij te komen. Voor ANWB-leden is met name belangrijk dat zo’n systeem er komt, waarbij automobilisten een prijs gaan betalen per kilometer. Dit houdt in, dat zij iets terugkrijgen voor hun geld. Dit in tegenstelling tot het huidige systeem van vaste lasten, waarbij iedereen een gelijke heffing betaalt, ongeacht de mate van gebruik van de weg.
ANWB-leden hebben verder aangegeven niet méér te willen gaan betalen en dat zij willen weten waar het geld naartoe gaat. De zogenoemde versnellingsprijs die de minister op een aantal knelpunten wil invoeren, is voor de ANWB dan ook alleen bespreekbaar als die onlosmakelijk verbonden is met een systeem van eerlijk betalen op termijn, waarbij de vaste lasten (BPM en MRB) worden afgeschaft. Verder heeft de ANWB als eis gesteld dat het geld dat wordt opgebracht uit de kilometerprijs, zal worden geïnvesteerd in infrastructuur. Dit staat nu niet in de Nota Mobiliteit. Wij wachten dan ook met spanning de voorstellen van de minister af, en zullen er bij de Tweede Kamer op aandringen, amendementen in te dienen om dit toch in de Nota Mobiliteit vast te leggen.
Bron:
www.anwb.nl