De filedruk op de Nederlandse snelwegen is vorig jaar met 5,7 procent gegroeid. Grootste knelpunt was het Kleinpolderplein op de A13 richting Rotterdam.
De stijging van de filedruk lijkt vooral te worden veroorzaakt door autonome groei van het wegverkeer. Uit cijfers van de Verkeers Informatie Dienst blijkt namelijk dat het gemeten aandeel van files als gevolg van ongevallen in 2005 is afgenomen van 14,2 procent naar 11,9 procent. Ongevallen en pechgevallen waarbij vrachtwagens waren betrokken waren goed voor circa 3 procent van de totale filedruk. De gemiddelde filelengte bedroeg vorig jaar 4,4 kilometer. Van de totale filedruk van ruim 14 miljoen kilometerminuten komt 35 procent voor rekening van de 50 grootste knelpunten, tegen 40 procent in 2004. Files komen dus steeds meer verspreid over het land te staan.
Nummer één in de lijst met zwaarste knelpunten is het Kleinpolderplein op de A13 richting Rotterdam. Sinds 2001 is de filedruk op de A13 voor de knelpunten Berkel en Rodenrijs en Kleinpolderplein met 67 procent toegenomen. Van de bijna 65 miljoen uren die chauffeurs in 2005 in de file doorbrachten werd bijna 2 miljoen op dit traject gespendeerd.
Nummer twee in de ‘hitparade’ van grootste knelpunten is Hedel op de A2 richting Den Bosch. De gemeten filedruk verdrievoudigde daar in 2005 bijna. Uit de cijfers van de Verkeers Informatie Dienst blijkt ook dat het verkeer aan de zuid/oostkant van Amsterdam steeds drukker wordt. Muiden op de A1 richting Amersfoort en knooppunt Holendrecht op de A9 richting Diemen staan op respectievelijk plaats vier en zes in de knelpuntenlijst.
Bron:
www.bovagkrant.nl