LEEUWARDEN/BRUSSEL - Motorrijden is de laatste jaren een stuk veiliger geworden. Het aantal doden per duizend motorfietsen is sinds 1994 ruim gehalveerd.
Het aantal doden bij motorongelukken daalde van 0,38 naar 0,17 per duizend motoren, blijkt uit cijfers van de Motorrijders Actie Groep (MAG). De bond wil hiermee het argument onderuit halen voor het EU-plan om de leeftijd voor het berijden van zware motorfietsen te verhogen van 21 naar 24 jaar.
"Veelgehoord argument van de EU is dat het aantal motordoden niet snel genoeg daalt. Daarbij vergeten ze voor het gemak dat er veel meer motoren op de weg zijn gekomen", aldus beleidsmedewerker Wim Taal van de MAG donderdag.
Trend
Het aantal motoren in Nederland is bijna verdubbeld van 291.000 in 1994 naar 516.000 in 2004. Het aantal doden bij motorongelukken daalde in die tijd van 112 naar 87. Andere Europese landen vertonen dezelfde trend.
De Europese Commissie stelde recent dat dit aantal doden in de EU tussen 2000 en 2003 is gestegen met ruim 5 procent. Daarbij is niet gekeken naar het groeiend aantal motoren op de weg. "We weigeren te accepteren dat maatregelen worden genomen op basis van subjectieve en eenzijdige uitleg van ongevalscijfers", aldus Taal.
De motorgroep, die circa 12.000 motorrijders vertegenwoordigt, ziet meer heil in een strengere opleiding dan een hogere leeftijd. De vereniging heeft hiermee alvast CDA-Europarlementslid Corien Wortmann aan haar zijde. Wortmann vindt het niet logisch dat een achttienjarige wel in een snelle Ferrari of zware terreinwagen de weg op mag, maar niet op een zware motor.
Taal vermoedt dat de relatieve daling van het aantal motordoden komt door verschillende campagnes en maatregelen. Onder meer voorlichting over veilig filerijden slaat aan. "Ik denk ook dat Nederland in de EU voorop loopt met de opleidingseisen".
Bron:
interneteditie Leeuwarder Courant, 20 april 2006/
www.mag-nl.org