woensdag, 5 juli 2006
Demissionair minister Peijs van Verkeer gaat tankstations langs rijkswegen verplichten een zogenoemde prijspaal te plaatsen. De minister geeft daarmee gehoor aan de motie van VVD-kamerlid Hofstra die de Kamer eind vorig jaar aannam. BOVAG-afdeling BBT is niet te spreken over het plan.
Samen met de minister van Financiën bekijkt Karla Peijs momenteel hoe ze de verplichting voor snelwegtankstations om ‘goed zichtbare prijspalen’ te plaatsen, handen en voeten kan geven. In een brief aan de Tweede Kamer schrijft ze dat dat zou kunnen door middel van een extra eis in de door Rijkswaterstaat af te geven vergunning volgens de Wet beheer rijkswaterstaatswerken of door de verplichting op te nemen in de huurovereenkomst tussen de Dienst der Domeinen en de tankstationhouder.
‘Mijn intentie is dat het voor velerlei doeleinden gebruikte reclameportaal op zijn minst de actuele prijzen van de verschillende soorten aangeboden brandstoffen goed zichtbaar aan de consument toont. Voor de betreffende exploitant/oliemaatschappij betekent mijn voornemen echter wel een eenmalige extra investering voor het plaatsen, vervangen en/of aanpassen van het portaal op de locatie’, schrijft Peijs.
Hofstra had de minister ook verzocht om palen waarop de prijs van de eerstvolgende tankstations is aangegeven. In haar brief spreekt de minister in dit kader niet van een verplichting. Wel onderzoekt ze of het mogelijk is pomphouders de gelegenheid te geven om zelf bij het voorgaande pompstation een prijspaal te plaatsen met hun prijzen.
Een systeem zoals gehanteerd in Frankrijk, waarmee voorstanders van prijspalen veelvuldig schermen, laat zich niet één op één vertalen naar Nederland, stelt Peijs. ‘In Nederland hebben we te maken met een complex en sterk vertakt snelwegennet, waarop relatief korte afstanden worden afgelegd. Daarnaast is uit onderzoek van de Franse Conseil de la concurrence in 2003 gebleken dat de resultaten van het systeem in Frankrijk niet onverdeeld positief zijn’, aldus de minister.
Marcus van Kleef, voorzitter van BOVAG-afdeling BBT, heeft geen goed woord over voor de plannen van Peijs: ‘Consumenten worden nu al voldoende geïnformeerd over de prijs aan de pomp. In de meeste gevallen staat er een prijzenbord bij de shop en verschijnt de prijs op het display van de pomp zodra consumenten de slang uitnemen. Zelfs dan nog kunnen ze besluiten om niet te tanken en door te rijden.’ Van Kleef vraagt zich sowieso af of de prijsaanduidingen op de totems leesbaar zijn als iemand met 120 kilometer per uur langsrijdt. ‘Laat de minister eens onderzoeken of het niet mogelijk is om bij afritten langs de rijksweg de brandstofprijzen op het onderliggende wegennet te vermelden; dat zou pas echt concurrentie met de rijksweglocaties teweegbrengen.’
Het voorstel van Pieter Hofstra vindt Van Kleef ‘onbegrijpelijk’. ‘Ons snelwegennet is te fijnmazig en kent te veel knooppunten op korte afstanden om dat systeem toe te passen. Je zou gewoonweg te veel prijzen op borden moeten vermelden’, aldus de voorzitter
Bron: Bovagkrant