De particuliere markt voor auto's en motoren wordt sinds kort geteisterd door Nigeriaanse oplichters. Zij bieden massaal voordelige tweedehandsjes aan, om zo kopers duizenden euro's afhandig te maken.
De afgelopen weken is de markt overspoeld met nepadvertenties op alle mogelijke advertentiesites voor auto's en motoren. Telkens worden voertuigen fors onder de prijs aangeboden. Een gespecialiseerd politieteam bekijkt nu of deze fraude aangepakt kan worden. De foto's worden door criminelen gekopieerd uit andere advertenties, of gewoon van internet waarbij er nieuwe kentekens in worden geplakt. Zo boden Nigerianen - tot hilariteit van rechercheurs - onlangs een Harley Davidson aan, compleet met amuletten van de Hells Angels in Haarlem. Kopers die reageren, worden door een professioneel team aan de haak geslagen en stap voor stap binnengehaald. Zo krijgen ze gelijk foto's van alle kentekenpapieren gemaild. Daarna worden ze bewerkt om een voorschot of aanbetaling te doen bij een 'onafhankelijke partij'.
De smoes is veelal dat de goedkope auto of motor vanwege een verhuizing in het buitenland staat. Deze kan via een vervoersbedrijf snel in Nederland zijn. Wie toehapt, krijgt enkele dagen later de melding dat de auto klaarstaat, maar dat een aanbetaling in depot moet worden gegeven bij het transportbedrijf.
Op dat moment worden kopers naar een website geleid, gekopieerd van een echte firma, compleet met telefonische servicelijn en valse bankrekening. Recherchebureau Ultrascan noemt de truc 'goed doordacht'. Woordvoerder Engelsman: "Het is zeer bedrieglijk, met echte telefonistes. Wie warmloopt voor het voordeel, is alles kwijt. Kopers tuinen er met tientallen per week in." Het bureau onderzoekt al jaren vormen van 'voorschotfraude', die volgens Ultrascan veelal in handen is van Nigeriaanse criminelen. Aangifte doen loopt bij sommige korpsen nog moeilijk. J. Stokfleth, deed onlangs in Deventer een vergeefse poging, nadat hij een motor wilde kopen. "De politie weigerde en zei dat het een civiele zaak is", zegt hij boos.
Het rechercheteam inventariseert nu wel hoeveel aangiften er landelijk binnenkomen. Ultrascan wijst kopers erop dat ze vooral onraad kunnen vermoeden als ze worden 'overgeheveld'. Zo krijgen belangstellenden vaak eerst antwoord in het Nederlands. Als alles loopt worden ze in handen gegeven van Engelstalige specialisten.
Bron; de Telegraaf