Om het rijden onder invloed terug te dringen, zijn vanaf 2001 zowel de voorlichting (Bob-campagne) als de handhaving fors uitgebreid. Vandaag start de nieuwe Bob-campagne 'je bent top Bob'. De campagne richt zich op iedereen die dankzij Bob veilig thuiskomt. Zij krijgen de kans om hun Bob te bedanken.
Dit kan via een speciale website
www.jebenttopbob.nl Het belangrijkste uitgangspunt van de campagne, die loopt van 18 december 2006 tot en met half maart 2007, blijft uiteraard het maken van een Bob-afspraak. De nieuwe campagne zet de Bob zelf in de schijnwerpers. In alle campagnemiddelen (zoals radio- en tv-spots en attentieborden langs de snelweg) staat het bedanken van Bob centraal. Op de actiewebsite http://www.jebenttopbob.nl staan tips om de Bob op een originele manier te bedanken.
Positieve ontwikkeling
Inmiddels zeggen drie op de vier mensen altijd vooraf een Bob-afspraak te maken. Het aantal automobilisten dat in de weekendnachten met teveel alcohol op rijdt, is in 2005 gedaald naar 2,8 procent. Dat is het laagste percentage sinds de invoering van de alcohollimiet. Het grootste deel van deze positieve ontwikkeling lijkt het gevolg van de combinatie van handhaving en voorlichting. Het aantal alcoholgerelateerde doden is gedaald van 170 in 2002 naar 115 in 2005. Naast de voorlichting en handhaving zijn er ook andere factoren die de daling deels zouden kunnen verklaren, zoals bijvoorbeeld verbeteringen van de voertuigveiligheid en infrastructuur.
Samenwerking
Sinds 2003 wordt de Bob-campagne gevoerd onder de koepelcampagne: 'Daar kun je mee thuiskomen'. Dit gebeurt in nauwe samenwerking met provincies, gemeenten, het Bureau Verkeershandhaving Openbaar Ministerie, politie en maatschappelijke organisaties als Veilig Verkeer Nederland en de alcoholbranche.
Bron:
www.verkeershandhaving.nl