HILVERSUM - Liefst tien keer zoveel motorscooters verkocht hij dit jaar aan file-automobilisten dan in het jaar ervoor. Geheim van het succes: de forenzen kunnen bij zijn Hilversumse motorzaak twee dagen lang een scooter lenen om te beleven hoe het is om door de file te snellen. "De mensen zijn snel om als blijkt dat ze opeens drie kwartier eerder op hun werk zijn", zegt Nico van de Kuinder van de gelijknamige zaak. In de afgelopen maanden gingen er bij Van de Kuinder veertig Yamaha-motorscooters over de toonbank. "Zonder die proefritactie zouden dat er vier zijn geweest", zegt Van de Kuinder. "Forenzen worden helemaal gek van de files. Ze staan maar te wachten, terwijl ze gewoon aan het werk of bij hun kinderen kunnen zijn. Wij zeggen dan: kom eens langs, pak een motorscooter mee en eventueel een helm en een motorjas als je die niet hebt. Ervaar op onze kosten twee dagen lang hoe het is tussen de rijen stilstaande auto's door te rijden en snel op je werk en snel weer thuis te zijn. Er zijn geen verplichtingen aan verbonden. Het enige wat je nodig hebt is een motorrijbewijs. Veel automobilisten hebben dat al op zak of willen dat halen."
De proefritactie werkt volgens Van de Kuinder uitstekend. "Veel proefrijders komen terug met de mededeling: doe mij er meteen maar een. Anderen moeten het eerst even thuis of met de baas overleggen."
De 250cc, 400cc en 500cc Yamaha-scooters die Van de Kuinder heeft klaarstaan voor de proefritten, kosten nieuw tussen de €5000 tot €10.000. Volgens Van de Kuinder is de scooter enorm in trek als 'woonwerkfiets' vanwege het toegenomen comfort in de afgelopen jaren. "De scooter is allang niet meer het Italiaanse motortje met de enge wieltjes. Het is een openbaring, zó comfortabel, zó uitgebalanceerd. De T-Max 500cc heeft zelfs abs (antiblokkeersysteem, red.). Je zit rechtop, bent veel beter tegen wind en regen beschermd dan op de motor en kunt dankzij de slimme overkleding van tegenwoordig gewoon in je maatpak kreukloos en droog naar je werk komen. Onder de buddyseat kun je gemakkelijk een helm en een aktetas kwijt. En zakelijke rijders zijn ook meteen af van dat gedoe met een fiscale bijtelling."
De Motorrijders Actie Groep (MAG) moedigt de actie aan. "De handel speelt in op de vraag naar motoren en scooters, nu de overheid en de werkgevers nog. Zij zouden motor- en scootergebruik moeten belonen", zegt Nico Perk van de MAG. "Een motorrijder neemt veel minder ruimte in op de weg en ontlast daarmee de files en de parkeergelegenheid. De overheid zou dat moeten stimuleren. De gemeentes en werkgevers doen er bijvoorbeeld goed aan om parkeerplekken voor motoren te creëren en tegemoet te komen in de vervoerskosten. In Zuid-Europese landen is men veel verder. Daar krijgt de motorrijder allerlei privileges, zoals het gebruik van de busbaan. In Londen hoeven motorrijders geen toegangsgeld te betalen om in het centrum te komen. Nederland loopt achter wat betreft de sociale acceptatie van motorrijders, al wordt het verkeer wel toleranter. Bovendien vinden er minder ongelukken plaats naarmate er meer motorrijders zijn, hoe tegenstrijdig dat ook lijkt. Dat komt vooral doordat automobilisten alerter worden."
Bron: Telegraaf.nl