DEVENTER - Gelijke rechten voor dames en heren op twee belangrijke kruispunten in Deventer. Het traditionele, maar wel anonieme mannetje op het rode of groene glas van de verkeerslichten voor voetgangers is/wordt in precies de helft van alle gevallen vervangen door een struise meid met paardenstaart die luistert naar de naam Sophie.

Het silhouet van het vrouwelijke poppetje dat aangeeft of je kunt oversteken figureert sinds gisteren op de plek waar Brinkgreverweg, Ceintuurbaan en Veenweg samenkomen. Vanaf volgende week geldt dat ook voor het kruispunt Hoge Hondstraat-Boerhaavelaan-Van Oldenielstraat. Groen licht voor de emancipatie in stoplichtland, misschien wat laat, maar toch.
Sophie is niet het enige 'moderne' snufje van de verkeersregelinstallatie op de Brinkgreverweg die na vijftien jaar aan vervanging toe was. Nieuw is ook de wachttijdvoorspeller in seconden voor fietsers, te vinden op de mast van de 'fietslantaarn' met laaglichtherhaling. Net voor de avondspits treedt alles in werking en floepen de lichten aan. Scherp maar toch energiezuinig. Het team dat de hele dag bezig is geweest met de afstelling kijkt tevreden toe. "Handig", roept een fietsster bij het zien van de cijfers, een countdown van 49 naar 0; de ene keer wat sneller dan de andere. " Ach, je hoeft hier nooit lang te wachten", relativeert een ander. De 'ontruimingssnelheid' van het kruispunt is hoog. Snelle doorstroming waarbij het verkeer elkaar net niet raakt, zo lijkt het.
Fietsers en ander langzaam verkeer komen - als het goed is - minder vaak in de knel. Een knipperend oranje verkeerslicht met pijl moet het afslaande snelverkeer op het rechtdoorrijdende langzame verkeer attenderen.
Voor het openbaar vervoer, brandweer en andere hulpdiensten is de verkeersregelinstallatie uitgerust met twee selectieve systemen. Noviteit is het gebruik van Korte Afstand Radio, kortweg KAR. Deze techniek werkt via het Global Positioning System (GPS), bekend van de navigatiesystemen. Passeert het voertuig een bepaald punt dan reageert het verkeerslicht. Vooralsnog is KARalleen bedoeld voor de bussen. Om die reden is het aloude Vecom-systeem gehandhaafd. De hulpdiensten stappen op termijn over op het veel goedkopere KAR.
Bron: De Stentor