Kilometerheffing op lange baan

DEN HAAG - De kilometerheffing is pas op z'n vroegst in 2016 'volledig operationeel'. Bovendien is een omvangrijke tussenstap deze kabinetsperiode van de baan. 

Dat valt op te maken uit een geheime notitie van minister Eurlings (Verkeer), die morgen in de ministerraad wordt behandeld. Tot nu toe werd uitgegaan van een landelijke invoering van de heffing in 2012.

In het stuk zet de CDA-bewindsman vier mogelijke tussenstappen op een rij, die als eerste start kunnen dienen naar de gewenste landelijke kilometerheffing. Het gaat om een basistarief op snelwegen plus een spitsheffing, alleen een spitsheffing op knelpunten, een proef met kilometerbeprijzing via de satelliet of een proef rond Amsterdam (de Noordvleugelvariant).
Kilometerheffing op lange baan
Het kabinet heeft zich verplicht voor 2011 zo'n 'eerste uitvoerbare, betekenisvolle en onomkeerbare stap' te nemen. Maar de huidige opties voldoen niet aan de kabinetseisen van lage invoerkosten en het eerlijkheidsprincipe, oftewel een fikse verlaging van de motorrijtuigenbelasting en de aanschafbelasting (bpm) in ruil voor die nieuwe kilometerheffing.

"Geen van de opties is uitvoerbaar binnen de voorwaarden van het coalitieakkoord", schrijft Eurlings.

De bewindsman acht derhalve een start per 2010 met geen van de opties mogelijk. De onomkeerbare stap waartoe het regeerakkoord hem verplicht, zal Eurlings het makkelijkste kunnen halen via het voorbereiden van alle benodigde wetgeving.
Kilometerheffing op lange baan
Vanaf 2016 zal elke autobezitter een kastje aan boord hebben, waarmee de ritten door een satelliet worden geregistreerd. Dat is volgens Eurlings het 'einddoel', want iedereen betaalt dan naar tijd, plaats en de milieuvriendelijkheid van de wagen.

Het ministerie van Verkeer en Waterstaat weigert commentaar. Eind november presenteert de minister zijn plan.

Verkeersminister Eurlings lijkt zijn hoop te hebben gevestigd op het plan voor de kilometerheffing dat nog het minst is uitgewerkt.
Kilometerheffing op lange baan
Maatschappelijke organisaties, waaronder het bedrijfsleven en de ANWB, willen graag dat Eurlings begint met pilots waarin kastjes in de auto worden gevolgd door de satelliet. Eurlings is vooral gecharmeerd van het brede draagvlak dat MKB-voorzitter Loek Hermans hem biedt. Dat zou hem kunnen redden uit het moeras waarin de kilometerheffing hem dreigt mee te sleuren.

Belonen
Een satellietsysteem is het meest verregaand, want de techniek is ongebruikt en het plan ongewis. Toch voelt de minister wel voor het belonen van vrijwilligers die de spits mijden. Door zo'n financiële meevaller 'kunnen positieve associaties met prijsbeleid ontstaan', aldus Eurlings.
Kilometerheffing op lange baan
Als het kabinet de landelijke snelwegenvariant kiest, inclusief een spitstaks, klopt het automobilisten evenmin extra geld uit de zak. Met deze techniek, op basis van poortjes die een identificatiekaartje in de auto aflezen, kan de motorrijtuigenbelasting met een kwart omlaag. Zo'n systeem brengt ook het filespook de zwaarste slag toe. Op snelwegen daalt de vertraging met 45%, over alle wegen gemeten is dat een kwart. Het is de meest uitvoerbare variant.

Neutraal
Twee andere opties, spitsheffingen rond alle grote steden of alleen rond Amsterdam, betekenen 'een lastenverzwaring voor de automobilist', zo waarschuwt Eurlings zijn collega's. En dat gaat lijnrecht in tegen de afspraak met de commissie-Nouwen dat de invoering de automobilist geen cent extra mag kosten. 

Bron: De Telegraaf
Stem of voeg toe aan:
| Meer

Reacties (7)

  T.wester | 16-11-2007 | 19:40 uur Reageer op dit bericht
Ze moeten goed doorgaan zo,dan maak je zeker geen vrienden.
Nog ff en dan kunnen we al ons geld wel gelijk overmaken naar Den Haag,Is het geen tijd dat ze een keer ophouden met geld te zoeken!!!!!cry

  Ferdi | 18-11-2007 | 13:32 uur Reageer op dit bericht
ik moet voor mn werk dagelijks richting randstad, en ben dagelijks 3-4 uur aan het autorijden (niet mijn keuze cry ). ongeveer een uur ervan is EXTRA reistijd door files... Als dit een oplossing is om verkeersdrukte in de spits te verminderen, of mijn (en andere) baas te laten inzien dat het zo niet langer gaat, dan kan ik er mee leven... :p

  Anne | 18-11-2007 | 18:57 uur Reageer op dit bericht
Aaah, ze hebben in dit bureuacratische regeltjesland weer wat gevonden. Hoe kunnen we de werkende burger nou weer eens geld uit de zak kloppen. Een aantal jaren geleden moest iedereen mobiel worden en was hier werken en daar wonen helemaal hot. Nu is iedereen mobiel en moet vaak reizen voor zijn/haar werk.....en nou gaan ze iedereen weer extra belasten!! Je wordt toch helemaal ziek gemaakt in dit land?? xd Ik werk nu nog bij de overheid maar als dat zo door gaat wil ik niet langer bij die club horen. Je schaamt je toch kapot! Oplossing,....EMIGREREN!!

  Karsten | 19-11-2007 | 12:32 uur Reageer op dit bericht
Het laatste is ook z'n mooie uitspraak.
"Het mag de automobilist niks extra kosten"
Ze willen miljarden investeren in deze onzin maar het mag niets extra's kosten??
Die miljarden komen zeker uit de lucht vallen.huh??

Ik denk zelf dat alle regelingen die ze verzinnen weinig uit zullen maken mbt de files.
De meeste bedrijven zullen wel met een compensatie regeling komen voor de werknemers, deze kosten worden weer in alle produkten verrekend, waardoor alles weer duurder wordt. En zo blijven we het geld in circeltjes rondschuiven.

Ik snap ook niet waarom ze het betalen naar rijden zo moeilijk moeten maken. Schaf alle wegenbelastingen en BPM of en verreken alles in de benzine prijs. (Niks geen miljarden investeringen) En regel dit op een Europees nivo dat in alle landen gelijke benzineprijzen zijn.
Met de benzineprijs heb je alles te pakken.
Diegene die veel in files staan, die veel rijden, die hard rijden, die grote (onzuinige) auto's rijden worden hierdoor extra belast.
Maar hoe hoog ze de benzineprijs ook maken het zal nog steeds niet helpen tegen files maar het is wel de meest eerlijke en goedkoopste manier van belasting heffen.
Als de normale benzine hierdoor duurder wordt, en als je de milieu-vriendelijk benzine gelijk houd is deze uiteindelijk ook nog goedkoper.

Maar ja waar gaat het de overheid nu werkelijk om....
Om het milieu of het extra geld

  Bram | 19-11-2007 | 22:57 uur Reageer op dit bericht
Helemaal gelijk. En als andere landen niet mee willen doen dan maar weer terug naar af. Grenzen sluiten en onze gulden terug. Niets europees beleid. Dit heeft de Nederlander toch alleen maar geld gekost.

  jm | 27-11-2007 | 10:56 uur Reageer op dit bericht
blij dat ik geen Hollander ben....smile

  RenĂ© | 04-12-2007 | 16:03 uur Reageer op dit bericht
buiten dat dit systeem de files helemaal niet oplost,vraag ik mij af hoe zit het met de privacy. Door het gps systeem weet de overheid ( europees gezien en nationaal ) dat persoon X op die datum op dat tijdstip op die plek is geweest. en hoelang zijn voertuig geparkeerd is geweest. Vind ik wel heel erg ver gaan. ( big brother is wachting you Orwell 1984 )
Niet doen dus ,want ik denk dat ik dan maar ga emigreren.

Reageer

 
Naam:  
 
 
Je reactie:
 

Smiley lijst
Klik op een smiley om deze in te voegen in je bericht.
:neutral: :smile: :cry: pirate :depressed :sad: huh?? xd tear :eek: :p :glasses:
:cool: :laugh: :evil: :embarrass :disappoin :wink: :razz: :rolleyes: :twisted: :mrgreen: :redface: :question:
xd :ack: :?: :ermm: :devious: :knockedou :pukey: :bored: :bandit: :kwijl: :arrow: :alien:
:angry: :tired: :angryfire :sleep: :hurt: :lol: :grin: :lick: :exclaim: :ohyeah: :idea: :biggrin:
:chinese:
 
 
Welke dag is het vandaag?
 Even geduld aub...
Vanwege spam is deze controle helaas nodig.
Als je lid wordt van BikeNet.nl kan je direct je bericht plaatsen.
Bovendien houden we je dan op de hoogte van nieuws en andere ontwikkelingen op motorgebied.

Zoeken

 
 

Dealer-acties

Evenementen

Motorverhuur

Toertochten

Motorvideo's