DEN HAAG - Het kabinet heeft vrijdag besloten dat de kilometerheffing de komende jaren in fases wordt ingevoerd. Vrachtwagenondernemers krijgen er als eerste mee te maken, in 2011. Een jaar later gaan de eerste automobilisten per kilometer betalen.
Volgend jaar beginnen de eerste proeven met rekeningrijden, waarbij weggebruikers in het noordelijke deel van de Randstad een beloning krijgen als ze de spits mijden. In 2016 moet het rekeningrijden landelijk zijn ingevoerd.
Minister Camiel Eurlings van Verkeer wil moderne satelliettechniek inzetten voor een exacte registratie van de gereden kilometers. Er komen geen tolpoortjes.
De komende jaren verdwijnt de motorrijtuigenbelasting en grotendeels de aanschaf- of BPM-belasting. Het kabinet kan de BPM laag maken voor zuinige auto's, en hoog voor brandstofslurpers.
Kosten De minister bezwoer vrijdag dat het nieuwe systeem van betalen voor het gebruik van de weg niet mag leiden tot hogere kosten voor de gemiddelde automobilist of vrachtwagenondernemer. Er komt ook geen spitsheffing, waarvoor Amsterdam sterk lobbyde.
De CDA-bewindsman sprak van een grensverleggend besluit dat zij weerga niet kent. "De kogel is door de kerk."
Reacties De meeste reacties waren positief of gematigd positief. Zo is ANWB-directeur Guido van Woerkom "blij". Zijn voorganger Paul Nouwen is vooral tevreden dat de autobelastingen daadwerkelijk worden "afgebouwd".
De geestelijk vader van het 'Plan-Nouwen', waar een groot aantal belangenorganisaties zich in 2005 achter een systeem voor kilometerbeprijzing schaarde, was even bevreesd dat het ministerie van Financiën daarbij dwars zou liggen.
"Dit is goed voor Nederland, dit is goed voor het verkeer en het vervoer", zei Nouwen. Volgens hem is het belangrijk dat er tijdig een aanbesteding komt. Volgens hem zijn er zeker elf wereldconcerns die de techniek kunnen leveren.
Tevreden De werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB Nederland zijn tevreden. Ze zijn vooral "erg blij" dat het kabinet niet heeft gekozen voor het plan van Amsterdam om tol te heffen.
"Dat was de doodsteek geweest voor het draagvlak voor het rekeningrijden," zei een woordvoerder.
Sceptisch Oppositiepartij VVD is uiterst sceptisch. Fractiespecialist Paul de Krom gelooft er niets van dat de lasten niet zullen toenemen na de invoering van de kilometerheffing.
"Wij wijzen dit plan beslist af." De VVD'er vindt het discriminerend dat de vrachtauto's eerder dan personenauto's te maken krijgen met de heffing.
Voorwaarde De vrachtwagenondernemers vinden dat zelf ook. Volgens hen was het een harde voorwaarde dat niet begonnen zou worden met één specifieke groep weggebruikers.
"Het besluit met de vrachtauto te beginnen, staat haaks op dit uitgangspunt", aldus de brancheorganisaties TLN en EVO.
Technische reden Volgens Eurlings is "louter om technische reden" ervoor gekozen te beginnen met vrachtauto's. "Het is onmogelijk in één klap te beginnen met acht miljoen voertuigen."
Bron: Nu.nl