DELFT - Elke automobilist herkent de situatie: een kruispunt dat verlaten is, maar het verkeerslicht staat op rood.

De lichten reageren pas als de auto over de lus op de weg gereden is en dan duurt het meestal nog een aantal seconden.
Onderzoeker Ronald van Katwijk ontwikkelde een computermodel voor verkeerslichten dat de automobilist gemiddeld vijftien procent tijdwinst oplevert. Op 29 januari hoopt hij te promoveren met dit onderzoek aan de Technische Universiteit Delft.
De kern van het model van Van Katwijk is verkeerslichten te laten reageren op de algehele situatie op het kruispunt en ook nog eens te laten communiceren met andere verkeerslichten. "In de huidige techniek blijft het licht op groen staan zolang er auto's blijven komen, ongeacht het aantal voertuigen dat op de andere richtingen voor rood staat te wachten. In mijn programma wordt ook gekeken naar de aantallen auto's die vanuit de andere richting aankomen. Het verkeerslicht ontvangt signalen van de lussen in de weg, maar ook van andere kruispunten. Op basis daarvan wordt vooruit bepaald wanneer de verschillende richtingen het beste groen kunnen krijgen."
In sommige steden wordt een starre 'groene golf' toegepast: een aantal verkeerslichten springt achter elkaar op groen, zodat een automobilist in één keer door kan rijden. "Dit is heel prettig voor bestuurders", zegt Van Katwijk. "Maar het hoeft niet per se de meest optimale manier te zijn. Als op een gegeven moment twee auto's op het traject van die groene golf rijden en er heel veel auto's in een zijstraat staan te wachten, is een andere verdeling wellicht beter."
Bron: www.pzc.nl