NIEUWLEUSEN/BALKBRUG - Een jongensdroom die uitkomt.Een cliché, maar een betere omschrijving is er niet voor de onderneming van Nieuwleusenaar Bert Schuldink en Dik Toersen uit Balkbrug. Met een club van zestien man vertrekken ze eind april om met de eigen motor vier weken door Amerika te trekken. Allemaal rijden ze op antieke Indians van Amerikaanse makelij.
.jpg)
Een reis zonder hindernissen wordt het zeker niet. De obstakels beginnen thuis al. Verzekeringsmaatschappijen, transport en douaneperikelen, niets is vanzelfsprekend. De motorrijders, allen lid van de Indian Motorcycle Club Nederland, moesten het wiel zelf uitvinden. Nog steeds vindt Schuldink het spannend hoe de Amerikaanse douane de container vol antieke motoren gaat beoordelen.
"Het heeft mij het laatste half jaar een halve dag per week gekost. Het was geen sinecure. We weten nu eigenlijk nog steeds niet helemaal wat ze van ons eisen. We hebben ze alles gegeven, kopieën van paspoort, rijbewijs, kentekenbewijs en vliegtickets", vertelt de 61-jarige Nieuwleusenaar.
De motoren, waarvan de oudste uit 1936 stamt, worden eind februari bij motorzaak Ten Kate in stalen kratten geladen. Daarna gaan ze in een container en worden ze ingescheept naar Amerika. De motoren mogen geen druppel vloeistof in hun tank, leidingen of filters hebben. De onderdelenkisten, die tevens worden ingeladen, zijn bijna boutje voor moertje omschreven.
Want dat ze pech onderweg gaan krijgen, weten de motorrijders bijna zeker. Ook al heeft een technische commissie de motoren vooraf gekeurd. Geluk is dat (bijna) alle Indianrijders van nature sleutelaars (moeten) zijn. "Bij de technische keuring keek een ander naar je motor. Dat is belangrijk. Bij de één miste bijvoorbeeld een beugeltje aan de uitlaat waarvan de ander niet eens wist dat dat er aan hoorde", zegt de 60-jarige Toersen. "Alles trilt op zo'n motor, dus we hebben wel een kist met boutjes mee."
De rally, zoals ze zelf de motortocht noemen, begint en eindigt in Las Vegas. Gemiddeld leggen de rijders, die verder uit heel Nederland komen, zo'n 250 kilometer per dag af. In totaal leggen ze zo'n vierduizend kilometer af.
Bron: www.destentor.nl