Nog een halfjaartje, dan kunnen we ook als motorliefhebbers maximaal bijdragen aan minder kooldioxide. De Brammo Inertia gaat in productie. Een absolute aanrader voor Amsterdamse stadsbestuurders en hun geestverwanten, om een partij Brammo's hierheen te halen. Nee, Hagenezen, het is geen 'brommâh', die Brammo. Al heeft hij zijn beperkingen. Brammo Enertia elektro-motorfiets
Het in 2002 opgerichte Amerikaanse bedrijf Brammo richt op hypermodern en milieusparend ontwerp. De naam komt van oprichter Craig Bramscher, onder vrienden kortweg 'Brammo'. Als eerste eigen product ontwikkelden ze de Enertia.
Goedkoper 'tanken' uit het stopcontact.
Voor stadsforenzen Alle hypermoderne techniek ten spijt zijn de mogelijkheden van de puur op accu's rijdende Enertia wat beperkt. Een top van 80 km/h, actieradius rond 65 km, daarna weer drie uur aan het stopcontact opladen. Het is een éénzitter, typisch gericht op woon/werkverkeer in en om de stad. Ideaal voor de vele grote en drukke steden in de VS, meent Brammo, waar gebruik van de Enertia 92% minder CO2 zou opleveren dan de modale forenzenauto. Om nog niet te spreken over enorme besparingen in parkeerruimte, filevorming en geluid. En vervoerskosten, omdat stroom veel goedkoper is dan benzine. Het kan niet missen, diverse Nederlandse gemeentebesturen zitten nu met gespitste oren.
Simpel recht frame waaraan zes li-ion accu's zijn opgehangen.
Bijzonder bouwwerk Het moet gezegd dat Brammo zijn best deed een realistische tweewieler op te zetten. Wat nog helemaal niet meevalt, als je elektrische aandrijving en accu's wilt gebruiken. De technische opzet is prachtig simpel. Een recht frame, waar zes accu's tegenaan worden bevestigd en onderaan een gelijkstroommotor hangt. Geen transmissie, rechtstreeks een ketting van de elektromotor naar het achterwiel. Frame van koolstofvezel, waardoor het geheel maar 125 kg weegt.
Vooral ideaal voor stadsgebruik.
Gekozen is voor bijzondere Li-ion accu's van Valence, uitvoerig bewaakt door een elektronisch systeem. Ze werken met ijzerfosfaat als kathode, waardoor er geen risico zou zijn op brand bij overbelasting of beschadiging van de accu's. Dat speelt bij andere soorten Li-ion batterijen wel.
Op 13 kW motorvermogen en 3,1 kWh accucapaciteit kom je toch niet heel ver, ondanks dit lage gewicht. Voor de 0-50 km/h acceleratie wordt 4,5 seconden opgegeven. Dat redt een middenklasse-auto ook nog wel. De prijsopgaaf loopt vanaf 12.000 dollar, dus 8400 euro. Met BTW erop gaan we hier over de tien mille heen. Kun je ook een leuk autootje van kopen. We vrezen voor Brammo dat veruit de meeste Amerikanen net zo denken.
als de overheid wil dat ik men wegracer op benzine in ruilt voor een electro motor dan zullen de fabrikanten toch beter der best moeten doen om een mooie electriche wegracer te produceren want als ik hier mee moet gaan rijden dan pak ik liever de fiets of het openbaarvervoer
peter |22-06-2008|21:18 uur
voor naar mijn werk ok kopen en rijden met die brammo
joop |23-10-2008|21:04 uur
ik heb een 125c.c. motorfiets, levensgevaarlijk op de snelweg.maxi. snelheid is zo ongeveer 80km p.uur. toch liever mijn jamaha als dit lelijke elektrovehikel.