Er is twijfel over de betrouwbaarheid van snelheidsmetingen door middel van trajectcontroles. Een rechter heeft een boete vernietigd van een man die op de A10 bij Amsterdam te hard zou hebben gereden. 
De rechter besloot de bekeuring te verscheuren omdat het voertuig-volgsysteem in de auto een lagere snelheid aangaf dan de trajectcontrole. Het verschil tussen beide metingen was negen kilometer per uur.
GPS Een voertuig-volgsysteem registreert op basis van GPS de gemiddelde snelheid en slaat de gegevens intern op of stuurt ze naar een webserver. Het apparaat wordt onder meer gebruikt om lease-auto's en vrachtverkeer op afstand te volgen.
Advocaat Tjalling van de Goot, gespecialiseerd in het aanvechten van verkeersboetes, noemt de uitspraak "markant". Hij pleit voor een onderzoek naar de trajectcontroles, die op een vaste plaatsen worden gehouden met camera's boven de snelweg. Die brengen de gemiddelde snelheid in beeld over een traject van een aantal kilometers.
Voordeel Volgens Van der Goot heeft de rechter in het midden gelaten of de trajectcontrole heeft gefaald, maar krijgt de bestuurder toch het voordeel van de twijfel. "Omdat het om een boete ging van slechts twintig euro heeft de rechter het hierbij gelaten. We moeten er rekening mee houden dat dit in de toekomst vaker gebeurt."
Het bureau Verkeershandhaving van het Openbaar Ministerie blijft geloven in de betrouwbaarheid van trajectcontroles en zegt dat deze uitspraak niet betekent dat alle rechters in deze gevallen boetes ongedaan zullen maken.
Tjalling begrijpt dat: "Het is geen uitspraak van de Hoge Raad maar van een kantonrechter. Aan de andere kant is nu twijfel ontstaan, reden om het systeem eens goed te onderzoeken.
Bron: nos.nl