(Novum) - Motoren, scooters en bromfietsen krijgen in de toekomst mogelijk ook een apk. Dat is een voorstel van de Europese vereniging van motorfietsfabrikanten Acem. De Koninklijke Nederlandse Motorrijders Vereniging (KNMV) is fel tegen de plannen. 
Dit voorjaar wist de KNMV na een lange discussie minister van Verkeer Eurlings (CDA) ervan te overtuigen dat een apk voor motoren niet nodig is. Ook de Tweede Kamer was geen voorstander van het plan dat door het ministerie van Vrom was opgesteld, en voornamelijk was toegespitst op de milieuwetgeving.
Het nieuwe voorstel van Acem kent een Europese aanpak. Volgens de RAI Vereniging, dat in Nederland de Acem vertegenwoordigt, moet elk Europees land een zelfregulerend systeem ontwikkelen. Nederland is een van de weinige landen in Europa waar gemotoriseerde tweewielers niet regelmatig gekeurd worden. De apk voor motoren, scooters en bromfietsen zou op vrijwillige basis zijn.
Een woordvoerder van de RAI Vereniging zegt dat het idee voor de apk met name op bromfietsen gericht is. "Die zijn vaak opgevoerd en vormen een risico voor de verkeersveiligheid en het milieu."
Omdat ook scooters en motoren zorgen voor geluidsoverlast en milieuvervuiling, zouden ook die tweewielers volgens de RAI Vereniging gekeurd moeten worden. "Nu worden alle gemotoriseerde tweewielers wel heel makkelijk over één kam geschoren", reageert een woordvoerder van de KNMV, die fel tegen de invoering van een apk voor motoren is. "Een apk heeft alleen zin als het ingevoerd wordt ten behoeve van de verkeersveiligheid. Milieuregels kun je via een keuring niet handhaven. Er zijn motorrijders die zonder geluidsdemper rijden en te veel lawaai maken. Voor een keuring wordt de demper geplaatst, meteen na een apk verdwijnt hij weer."
Branchevereniging Bovag wijst het plan niet af, maar ziet haken en ogen. Zo vraagt ook Bovag zich af of een apk zin heeft voor de handhaving op milieuregels. Bovendien moet er volgens een woordvoerder 'maatschappelijke winst' te behalen zijn. "Op het gebied van verkeersveiligheid, milieu en lawaai is winst te behalen, de vraag is alleen of dit via een apk moet. Het motorrijden moet niet onnodig duurder gemaakt worden." Bovag wil over het Europese voorstel praten.
De branchevereniging stelt dat de meeste ongevallen met gemotoriseerde tweewielers niet veroorzaakt worden door de slechte technische staat van een voertuig, maar door het gedrag van de bestuurder. Volgens de KNMV speelt bij slechts 0,8 procent van de motorongevallen de technische staat een rol. Een apk is volgens de motorrijdersvereniging dan ook niet nodig.
Bron: trouw.nl