Automobilisten krijgen dit weekeinde op de A1 te maken met een nieuwe aanpak van files bij wegwerkzaamheden. Het verkeer wordt eerst gesplitst in plaats van meteen geritst.
Afgelopen twee jaar zijn al meerdere proeven gedaan met het concept dat werd uitgedacht door het bedrijf Tekstkar.nl. Rijkswaterstaat heeft eerder al aangegeven er toekomst in te zien, maar nu wordt het voor het eerst bij echte wegwerkzaamheden ingevoerd.
"Het concept heeft zich bewezen. Nu wisselen auto's niet steeds van rijstrook als een deel van de weg wordt afgesloten. Het voorkomt aanrijdingen en daarmee ook files", zegt projectcoördinator Jan Paulissen van Hoka Verkeerstechniek, onderdeel van BAM infra.
BAM infra zal in opdracht van wegbeheerder Rijkswaterstaat vier weekeinden lang nieuw dubbellaags asfalt leggen op de A1. Deze nacht is gestart op een traject van vier kilometer tussen Barneveld en Hoevelaken.
Verkeer komend uit de richting Hoevelaken wordt net voorbij het knooppunt Hoevelaken op de A1 over de vluchtstrook en rijbaan 1 gestuurd via aanwijsborden boven de weg. Rijbaan 2 blijft dan eerst leeg. Maar na enkele honderden meters gaat het verkeer op rijbaan 1 naar rijbaan 2. De twee verkeersstromen zitten dan weer netjes naast elkaar, zonder te hoeven ritsen.
Rijbaan 1 wordt dan gebruikt om het verkeer uit de tegenovergestelde richting af te wikkelen. Tussen rijbaan 1 en 2 komt daartoe een zogeheten road barrier van betonblokken. Op de andere weghelft, dus bij het verkeer van Barneveld naar Hoevelaken, vinden de echte werkzaamheden plaats.
Bron: telegraaf.nl