De Vespa van Piaggio: na 60 jaar nog steeds populair!
Iedereen kent ze wel, de Vespa-scootertjes. 60 jaar nadat de eerste Vespa van de band rolde, maakt het scootertje met het unieke design nog steeds deel uit van het stadsbeeld. Of je nu in Bangkok, Rome, Gent of Parijs bent, overal zal je wel een oud of nieuw scootertje zien passeren. De Vespa is dan ook legendarisch...
1946:
geboorte van de Vespa Italië 1946. De tweede wereldoorlog heeft ook in Italië zijn sporen nagelaten. Het land is ernstig getroffen door de bombardementen: heel wat gebouwen en wegen zijn vernield en de economie trekt zich langzaam op gang. Ook Piaggio likt zijn wonden na. Het bedrijf dat in 1884 werd opgericht, ligt plat. Rinaldo Piaggio, stichter van de gelijknamige fabriek, en zijn zoon Enrico zijn zich bewust van deze situatie en ze leggen zich na de productie van luchtvaartmaterialen toe op de ontwikkeling van een betaalbaar en betrouwbaar transportmiddel voor de massa. Samen met luchtvaartdeskundige Corradino D'Ascanio ontwerpen ze een revolutionaire motorfiets: de Vespa Piaggio. De naam Vespa (Italiaans voor "wesp"

werd door Enrico Piaggio bedacht toen hij het ontwerp van D'Ascanio zag. In het voorjaar van 1946 rijden de eerste Vespa's (98cc) uit de fabriek van Pontedera. Niemand kon toen inschatten wat de 'Wesp' teweeg zou brengen...
Al snel wordt de Vespa een wereldwijd succes...
De lancering van de 'scooter met luchtvaarttrekjes' zorgt in het begin voor verdeelde reacties. Toch halen de lovers het in geen tijd van de sceptici. Al snel wordt de productie van enkele tientallen exemplaren verhoogd naar enkele honderden. Drie jaar later zijn er bijna 40.000 stuks van de unieke motorfiets verkocht.
Het enorme succes zorgt er voor dat het scootertje ook in Frankrijk, Groot-Brittannië, Spanje, België, India en Indonesië geproduceerd wordt. Midden de jaren 1950 wordt de kaap van 1 miljoen verkochte stuks overschreden. Het scootertje wordt erg gesmaakt door jong én oud, man én vrouw. Het uitzonderlijke Italiaanse design en het gebruiksgemak zijn voor die tijd dan ook revolutionair.
Vespa overleeft generatie op generatie Het grote succes van de Vespa is aan verschillende factoren te danken. Het speciale ontwerp zorgt er al snel voor dat de scooter meer is dan een simpel transportmiddel. De Vespa wordt stilaan een symbool én een icoon. Bovendien staan de ontwerpers niet stil en ze komen telkens met een nieuw of vernieuwd model op de proppen. Steeds weer slagen ze er in om een scooter te ontwerpen die aangepast is aan de tijdsgeest. Er worden exemplaren op de markt gebracht met een 50, een 125 en een 150cc motor. Toch blijft het basisidee iedere keer opnieuw behouden: een betaalbare, stijlvolle motorfiets waarmee je je gemakkelijk kan verplaatsen én een passagier vervoeren.
Vespa: reclame en filmsterren Ondertussen wordt er rond de tweewieler een heuse reclamecampagne opgebouwd. Het imago van de 'levende legende' bereikt een ongekende hoogte. Vespa staat gelijk met vrijheid, met de plezierige kant van het leven, la dolce vita... met ontspanning tout court. Dat het scootertje echt hip én hot is, bewijzen de vele films en fotoshoots waarbij ontelbare sterren te zien zijn op een Vespa: Raquel Welch, Audrey Hepburn, Marcello Mastroianni, John Wayne, Jean-Paul Belmondo, Ursula Andress, Matt Damon, Jude Law...
Vespa anno 2007
De Vespa is nog steeds springlevend! Tegenwoordig kan je bij je Piaggio verdeler nog steeds een 'echte' Vespa kopen. Je hebt daarbij de keuze tussen de Vespa GTS (250cc), de Vespa LX (50cc & 125cc), de Vespa GT (125cc & 200cc) en de Vespa PX (125cc & 150cc). Vooral dit laatste model verkoopt bijzonder goed. Het is dan ook een 'vernieuwde' (uiterlijk van toen gecombineerd met de nieuwste techniek) versie van het legendarische model dat vanaf 1977/8 geproduceerd werd.
Dat de Vespa -60 jaar later- nog steeds niets van zijn populariteit heeft ingeboet, bewijst ook het grote aantal Vespa-clubs over heel de wereld. Zowel jonge(re) als oudere, mannelijke én vrouwelijke Vespaliefhebbers genieten er van om samen aan een ride-out deel te nemen, aan het scootertje te sleutelen, erover te praten... en elkaars model te bewonderen.
Bron: Netonline.be