Ook in België voorrang voor verkeer van rechts!
Tot op heden had België een merkwaardige verkeersregel: bij gelijkwaardige kruisingen kreeg van rechts komend verkeer niet altijd voorrang. Daar komt nu verandering in. België was het enige land in Europa dat afwijkende voorrangsverkeersregels hanteerde. Als een van rechts komende verkeersgebruiker om wat voor reden dan ook stopte, bijvoorbeeld om een voetganger te laten oversteken, moest hij vervolgens al het overige verkeer voor laten gaan.
Gevaarlijke verkeerssituaties
Dit leidde tot gevaarlijke verkeerssituaties en veel ongelukken. Vooral in grensstreken was het vaak raak. Daarom heeft minister van mobiliteit Renaat Landuyt besloten om de voorrangsregels gelijk te stellen aan de rest van Europa. Van rechts komend verkeer krijgt bij gelijkwaardige kruisingen in het vervolg vrijwel altijd voorrang.
Uitzonderingen
Er blijven nog enkele uitzonderingen overeind. Op rotondes geldt deze regel niet. Verkeersgebruikers die uit een verboden rijrichting komen hebben geen recht op voorrang. En voor automobilisten blijft het oppassen geblazen bij zebrapaden, fietspaden en trottoirs: daarbij moeten ze zwakkere verkeersgebruikers voorrang verlenen. De wijzigingen gaan in per 1 maart.
Toch lachen met die Belgen!
Belgen maken het altijd leuk. Bekijk maar eens dit regeltje uit de tekst die men heeft gebruikt in het Belgische Staatsblad:
'Enkel wie uit een verboden rijrichting komt, heeft geen recht op voorrang.'
Nog meer veranderingen. (voor de motor)
Maar Belgie heeft nog een aantal veranderingen per 1 maart 2007 die specifiek zijn gericht op de motorfiets:
Plaats van motorfietsen op de rijbaan
Voortaan mag de bestuurder van een motorfiets zich op een rijbaan die verdeeld is in rijstroken over de ganse breedte van de rijstrook waarop hij rijdt, begeven. Tot op heden mocht een motorfietser enkel op rijbanen die niet verdeeld zijn in rijstroken zijn plaats op de rijbaan vrij kiezen.
Inhaalverbod
Het zal eveneens verboden zijn om een bestuurder van een tweewielig motorvoertuig, d.w.z. een motorfiets of een bromfiets, links in te halen:
-op een overweg (behalve wanneer er slagbomen of verkeerslichten zijn);
-op kruispunten waar men geen voorrang heeft of waar voorrang van rechts van toepassing is;
-bij het naderen van de top van? een helling of in bochten, wanneer de zichtbaarheid onvoldoende is,
-behalve wanneer kan ingehaald worden zonder de doorlopende witte streep te overschrijden;
-wanneer deze bestuurder een oversteekplaats voor voetgangers of een oversteekplaats
voor fietsers nadert op plaatsen waar het verkeer niet geregeld wordt door verkeerslichten of door een
bevoegd persoon;
-wanneer deze bestuurder zelf een ander voertuig dan een fiets, een tweewielige bromfiets of een
-tweewielige motorfiets inhaalt, behalve wanneer de rijbaan drie of meer rijstroken heeft die bestemd zijn
voor het verkeer in de gevolgde rijrichting.
Parkeren van motorfietsen
Voortaan moeten motorfietsers niet meer evenwijdig met de rand van de rijbaan parkeren, maar mogen zij haaks op de rand van de rijbaan parkeren op voorwaarde dat zij daarbij de aangeduide parkeermarkering niet overschrijden. Motorfietsen mogen ook buiten de rijbaan en de parkeerzones opgesteld worden op voorwaarde dat zij het verkeer van de andere weggebruikers niet hinderen of onveilig maken. Binnen een betalend, afgebakend parkeervak voor één auto mogen meerdere motorfietsen worden geparkeerd en voor dat parkeervak moet dan slechts één maal betaald worden. Het verkeersbord E9b dat parkeren enkel toelaat voor personenwagens wordt uitgebreid naar motorfietsen. Een nieuw verkeersbord E9i geeft aan dat een parkeerplaats uitsluitend voorbehouden is voor motorfietsen.

Bronnen: Belga / Elsevier