Schiphol Rijk, 3 november 2008 - Honda is voortdurend bezig met de ontwikkeling van nieuwe technieken om weggebruikers meer veiligheid te bieden, (kwetsbare) motorrijders in het bijzonder. Een van die technieken werd onlangs voor het eerst gedemonstreerd in Europa tijdens het evenement van het CAR 2 CAR Communication Consortium, dat op 22 en 23 oktober jl. plaatshad op een testterrein in het Duitse Dudenhofen.
Dit nieuwe systeem waarschuwt motorrijders en automobilisten aan de hand van continue informatie-uitwisseling over hun posities op basis van GPS-technologie. Het is van belang dat bestuurders bij het naderen van kruispunten worden gewaarschuwd voor een mogelijke botsing, zodat ze tijdig maatregelen kunnen nemen en zo nodig kunnen uitwijken. De demonstratie in Dudenhofen liet de werking van het Honda-systeem zien, dat kan communiceren met voertuigen van acht andere fabrikanten. Europees onderzoek toont aan dat bij de meeste motorongelukken een verkeerde inschatting van de situatie de oorzaak is. Het systeem van Honda helpt om verkeerssituaties beter in te schatten.
De ontwikkeling van communicatie tussen voertuigen is onderdeel van Honda's strategie om motorrijders maximale veiligheid te bieden. In deze strategie wordt zowel preventieve, actieve als passieve veiligheid betrokken. Behaalde resultaten op het gebied van preventieve veiligheid zijn onder meer de Motorcycle Riding Simulator en de Riding Trainer. Beide systemen worden gebruikt om te trainen op het anticiperen op gevaarlijke situaties.
De introductie van de allereerste airbag op een motor – de Honda Goldwing in 2006 – was een mijlpaal op veiligheidsgebied. De lancering van 's werelds eerste elektronisch gestuurde Combined ABS voor supersportmotoren zorgt voor extra remwerking onder uiteenlopende omstandigheden en is een flinke stap voorwaarts op het gebied van actieve veiligheid.
'Vehicle to Vehicle (V2V)'-systemen van Honda

Honda heeft de 'Vehicle to Vehicle (V2V)'-technologie ontwikkeld in het kader van het ASV-programma (Advanced Safety Vehicle) in Japan. Momenteel neemt Honda met dit systeem deel aan diverse veiligheidsprogramma's in Europa, Japan en de Verenigde Staten. In Japan zit Honda nu in de vierde fase van zijn ASV-ontwikkeling. Dit ASV-4-systeem gebruikt draadloze communicatie om de positie en richting van auto's en motoren, en hun relatie tot elkaar, te bepalen. Het voorziet bestuurders van informatie over naderende voertuigen en obstakels op de weg. ASV-4 is de opvolger van AVS-3 uit 2005 en komt voort uit langdurig onderzoek, het verzamelen van gegevens en samenwerking op het gebied van vooruitstrevende veiligheidstechnieken.
V2V-communicatie verstrekt zijn informatie snel en beknopt. Motorrijders en automobilisten kunnen hierdoor goed en tijdig anticiperen op de informatie over de positie van andere weggebruikers en de richting waarin die rijden.
Ze ontvangen op veilige wijze waarschuwingen over voertuigen in de buurt op de Head-up Indicator Display of via het audiosysteem in de helm. In beide gevallen kan de bestuurder zijn ogen gewoon op de weg gericht houden. Bestuurders kunnen de informatie over motoren en auto's in hun nabijheid bijvoorbeeld zien op het navigatiescherm.
Honda Advanced HMI
De effectiviteit van communicatie tussen voertuigen onderling en met hun omgeving hangt grotendeels af van het HMI-concept, het communicatiemiddel tussen de bestuurder en zijn machine. Op basis van uitgebreid onderzoek heeft Honda voor de CAR 2 CAR-demonstratie een logisch en intuïtief HMI-concept ontwikkeld voor een snellere en eenvoudigere waarneming. In kritieke veiligheidssituaties wordt zowel een geluids- als een optisch signaal gegeven. De optische waarschuwing is te zien aan de bovenrand van het dashboard. Het zit zo dicht mogelijk tegen het gezichtsveld van de bestuurder aan, zodat hij waarschuwingen eenvoudig kan oppikken zonder zijn ogen van de weg te halen. De intensiteit, kleur en positie van de lichten geven aan hoe reëel en dichtbij het gevaar op de weg is. Om de boodschap te versterken krijgt de bestuurder in zijn helm ook nog een gesproken waarschuwing. De helm communiceert met het systeem via Bluetooth. Deze functie vergroot de veiligheid van motorrijders nog eens extra.

Foto 1: De Honda HMI
Foto 2: Veiligheidswaarschuwing
Foto 3: Helm met communicatiesysteem
De Honda HMI voor de CAR 2 CAR-demonstratie

Voorbeeld van een HMI-display die gebruikt wordt voor de Honda ASV-3-voertuigen
Karakteristieken van motorongelukken
De veiligheid voor motorrijders vraagt een speciale benadering vanwege de specifieke aard van motorongelukken. Zowel de oorzaken als de gevolgen zijn anders dan die van auto-ongelukken. De meeste ongelukken met motoren gebeuren doordat anderen de motorrijders te laat opmerken. Ingrijpen om een ongeluk te voorkomen is dan niet meer mogelijk. Ook de afstand en de snelheid van motorrijders worden vaak verkeerd ingeschat. Hiervoor zijn diverse redenen.
Allereerst is de voorkant van motoren aanzienlijk kleiner dan die van auto's of vrachtauto's. Motoren worden niet alleen eenvoudig over het hoofd gezien, ze kunnen ook 'wegvallen' tegen grotere voertuigen, voorwerpen op of langs de weg en de omgeving. Een motorrijder kan bijvoorbeeld ook voor korte tijd helemaal 'verdwijnen' achter de A-stijl van een auto wanneer die een rotonde nadert.
Als tweede schatten weggebruikers de snelheid en afstand van motoren vaker verkeerd in. Dit hangt samen met hun kleinere formaat en sommige nadelige eigenschappen van de lichten van een motor. Honda pakt dit probleem ook aan met Conspicuity Enhancement Designs. Die hebben al bewezen dat die automobilisten beter in staat stellen de afstand en snelheid van motoren in te schatten.
Statistieken
Een onderzoek van de Europese Unie uit 1999 (Motorcycle Accident In-Dept Study of MAIDS) heeft de onderliggende oorzaken van motorongelukken onderzocht. Partners in dit onderzoek waren onder meer de ACEM (vertegenwoordigers van de motorfietsfabrikanten in Europa), FIM en FEMA (internationale en Europese motorrijdersorganisaties).
Uit de gegevens van 921 motorongelukken in vijf landen bleek dat in 88 procent van de ongevallen vooral menselijk falen aanleiding was voor het ongeluk. Slechts 8 procent van de ongevallen was te wijten aan factoren als slechte weersomstandigheden en slechte wegen.
In 37 procent van de gevallen lag de schuld bij de motorrijder. In 50 procent van de ongelukken was de bestuurder van het andere voertuig verantwoordelijk.
Nader onderzoek naar die 50 procent toont aan dat het bij 72 procent van de bestuurders ging om fouten in de waarneming: de andere bestuurder had de motorrijder niet gezien. In 3 procent van de gevallen ging het om een cognitief probleem: de andere bestuurder had de motorrijder wel gezien, maar hem niet als zodanig herkend. 20 procent van de andere bestuurders nam een verkeerde beslissing: ze hadden de motorrijder wel gezien en als zodanig herkend, maar besloten hun ingezette manoeuvre toch door te zetten.
Het probleem van de zichtbaarheid en bewustwording van motoren dient dus duidelijk aangepakt te worden.
Hoe kan V2V-communicatie helpen?
Het MAIDS-onderzoek was ook gericht op de meest voorkomende situaties waarin motorongelukken voorkomen. In 35 procent van de gevallen waren die in twee soorten te verdelen:
- ongelukken op een kruising, waarbij de voertuigen haaks op elkaar botsten;
- ongelukken bij het afslaan naar links: twee voertuigen naderen elkaar vanuit tegenovergestelde richtingen en tijdens het links afslaan van een van hen raken ze elkaar.
De afbeeldingen hieronder laten zien hoe Vehicle to Vehicle-communicatie in deze twee typische gevallen werkt:

Situatie 1

Situatie 2
In de bovenstaande situaties kan het V2V-communicatiesysteem fouten in de waarneming of concentratieverlies compenseren. Het systeem wordt ook getest in situaties waarin menselijke waarneming niet perse betrouwbaar is, bijvoorbeeld de 'dode hoek' in de achteruitkijkspiegel. Een ander voorbeeld is de nadering van een brandweer-, zieken-, of politieauto, die wel de sirene aanheeft maar waarvan het moeilijk is zijn exacte positie te bepalen. Of de situatie waarin een automobilist een motorrijder ziet naderen in zijn spiegels, maar moeite heeft om de snelheid en de afstand van de motorrijder te bepalen. Vooral
's nachts en onder slechte weersomstandigheden is dit moeilijk.
Honda en het CAR 2 CAR Communication Consortium
Honda gelooft dat het demonstreren van zijn vooruitstrevende veiligheidstechniek helpt om tot een gezamenlijke aanpak van de veiligheid voor alle weggebruikers te komen.
Het CAR 2 CAR Communication Consortium is een non-profitorganisatie, opgericht door Europese auto- en motorfabrikanten. Het consortium is toegankelijk voor toeleveranciers, onderzoekers en andere partijen. Het CAR 2 CAR Communication Consortium legt zich toe op het verbeteren van de verkeersveiligheid door middel van communicatie tussen voertuigen.
Honda doet al meer dan tien jaar onderzoek naar communicatie tussen voertuigen, zowel op eigen initiatief als in gezamenlijke projecten in Japan en de Verenigde Staten. Om de veiligheid voor motorrijders in Europa te verbeteren, is Honda in 2005 lid geworden van het CAR 2 CAR Communication Consortium. Het doel was helder: de integratie van motoren in de CAR 2 CAR-systemen. Het gezamenlijke doel van alle partijen is nu om een gelijke standaard te creëren voor alle voertuigen, motoren incluis. Dit moet uiteindelijk leiden tot een standaard CAR 2 CAR-communicatiesysteem voor de Europese markt voor voertuigen.
Honda's eigen innovaties
Het onderzoek naar communicatie tussen voertuigen onderling en de interactie met obstakels is een volgende stap in de ontwikkeling van nieuwe technologie voor meer comfort en veiligheid. Eerdere innovaties en wereldprimeurs van Honda zijn onder meer 's werelds eerste navigatiesysteem voor auto's, systemen die botskrachten beperken door in het geval van een dreigende aanrijding de remmen 'op scherp te zetten' en veiligheidsgordels aan te spannen, systemen die de bestuurder assisteren in de rijbaan te blijven voor Europese auto's, intelligente systemen met nachtkijkers die tevens voetgangers herkennen en het eerste informatiesysteem van een autofabrikant die de verkeersdoorstroming aangeeft op het Honda Internavi-navigatiesysteem.
Andere bronnen
Honda ondersteunt volledig de gestelde doelen van de Europese Unie voor het terugdringen van het aantal verkeersdoden. Honda ligt goed op koers om straks te voldoen aan de veiligheidseisen zoals gesteld in het Europese handvest voor verkeersveiligheid. Kijk voor meer informatie over Honda's veiligheidsinitiatieven, het CAR 2 CAR-communicatiesysteem en het Europese handvest voor verkeersveiligheid op:
www.world.honda.com
www.world.honda.com/HDTV/ASV/ASV-3
www.car-to-car.org
Bron: honda.nl